Comunismul

citez dintr-un comentariu al meu la un articol al d-lui Vladimir Tismaneanu:
„Comunismul a fost un urias experiment social ratat. Printre cobaii folositi suntem si noi. Oranduirea sociala comunista e o infectie. Nu pot sa caut bine in Raul absolut.
Sa fortam bunul simt, totusi, pentru ca asa ne-o cere contemporanul: evident ca printre masurile luate au existat si unele considerate bune, totusi comunismul se baza pe clasa muncitoare, care trebuia sa traiasca. Nu scapati din vedere contextul insa: se tot spune ca se dadeau case, mese. Daca dvs. numiti “casa” o cutiuta intr-o cutie mai mare dintr-un cartier-dormitor, plasat langa diverse furnale, cosuri, fabrici si alte asemenea, atunci avem idei diferite despre umanitate.
Sa nu uitam ca acest experiment ratat s-a soldat cu distrugerea unor intregi clase sociale, si cu crearea unui tip nou de om, care in cazul romanesc, este la putere: omul descurcaret, fara scrupule, fara identitate, fara cultura.
Bref, eu – care aveam aproape 15 ani cand l-au omorit pe Ceausescu – am trait suficiente situatii care m-au condus la convingerea ca societatea comunista n-a adus absolut nimic bun, doar a distrus cele cateva lucruri bune si le-a inlocuit / transformat cu /in ceva gaunos si toxic.”
Acum, cu Trump president, vom vedea in ce masura comunismul va face iarasi cu ochiul contemporanilor. Deja in Romania, neo-comunistii sunt la putere de ceva vreme.

Reclame

Despre saureign

Sorin Popa
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s